Najbardziej znane rodzaje pizzy włoskiej

Pizza cieszy się na świecie wielką popularnością – zajadają się nią mieszkańcy niemal całego globu. Jej pierwsze początki sięgają czasów starożytnych, ale prawdziwy rozkwit tej potrawy nastąpił w XIX wieku. I chociaż powstało jej wiele rodzajów (między innymi amerykańska na grubym cieście czy hawajska z dodatkiem ananasa), to jednak wciąż najbardziej znane są jej włoskie odmiany. Mieszkańcy Italii – co zrozumiałe – mają kilka rodzajów pizzy. I każda z nich smakuje wyśmienicie.

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska to jedna z najbardziej znanych – i uznanych – potraw na świecie. Jej wyjątkowość potwierdziła Unia Europejska, która przyznała włoskiemu specjałowi znak gwarantowanej tradycyjnej specjalności. Ta najbardziej znana potrawa spod Wezuwiusza jest wytwarzana z lokalnych składników – pomidorów oraz sera mozzarella di Bufala. Obecnie pizza neapolitańska występuje w dwóch podstawowych wariantach:

  • margherita składająca się z sosu pomidorowego, sera mozzarella oraz bazylii
  • marinara sporządzana z pomidorów, oregano, czosnku, bazylii oraz oliwy z oliwek

Dodatkowo można tu wyróżnić także margheritę extra, do której dodawane są okrągłe plasterki sera mozzarella, pomidory, bazylia oraz oliwa z oliwek.

Najbardziej znane rodzaje pizzy włoskiej

Pizza Lazio

Innym typem włoskiego placka jest pizza Lazio, która charakteryzuje się nieco grubszym ciastem (około 1 – 2 centymetra). Ten rodzaj pizzy najczęściej przygotowywany jest w kuchenkach i sprzedawany na wynos.

Pizza bianca

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić tradycyjnej pizzy bez sosu pomidorowego. A tymczasem Włosi są także specjalistami w przygotowywaniu tak zwanej „białej pizzy”. Cechą charakterystyczną tego wypieku jest biały sos, który najczęściej przygotowuje się z mleka bądź pesto.

Pizza sycylijska

Południe Włoch także ma swoją regionalną potrawę. Tutaj jest to pizza sycylijska, która różni się od tradycyjnych włoskich placków – ma prostokątny kształt i jest przygotowywana na grubym i puszystym cieście. Jej charakterystycznymi dodatkami są czarne oliwki i karczochy.

Każda z wymienionych wyżej potraw ma swoich zwolenników – tym bardziej, iż wszystkie smakują doskonale. Taka jest włoska pizza. Kraków – chociaż oddalony od Włoch o wiele kilometrów – także zaprasza na skosztowanie prawdziwie włoskiej pizzy.

Podobne artykuły: